Wines of South Africa i Gamla Stan
 
Ett mycket trevligt heldagsevent på kvarteret Leijontornet i Gamla Stan
 
 Finaste Eva i Cap Classique baren

Cap Classique är mousserande vin från Sydafrika, vindistriktet runt Kap staden och som görs enligt champagnemetoden.
Méthode Cap Classique innebär att man precis som champagnemetoden låter bubblorna uppkomma genom en andra fermentering på flaska.
Man har sedan 1992 producerat mousserande vin under varumärket Cap Classique och det finns mycket bra.

 
 
Sydafrika är tillsammans med ett antal andra vinländer utanför Europa, en del av det som brukar kallas Nya världen. Detta är vinländer som på allvar börjat utmana traditionella stormakter i konsten att skapa bra vin.
 
 
Sydafrikas vinindustri startade på dagen den andra februari 1659. Anledningen till att detta kan sägas med sådan exakthet är att Jan van Riebeeck i sin dagbok noterade den första pressningen av druvor från området runt Kapstaden och detta betraktas allmänt som den Sydafrikanska vinindustrins födelse. Därefter har vintillverkningen utvecklats i några olika områden runt om i Sydafrika men det är alltså först efter Apartheidperioden som industrin tagit fart på allvar då man fått möjlighet att exportera vin.