Prosecco Ecoltura
 
Tur mamma kommer över ibland så man får dricka lite bubblor, lättdrucken med bra syra. 99 sek på Systembolaget, lagom
 
Ungdomlig, fruktig smak med inslag av gula äpplen, päron, persika och citrus. 
Doftar mycket jäst precis när man öppnat men senare mer äpple.
Extra dry, 16g socker/liter
Chile
Karta här
 
Även till Chile kom vinrankan med Spanska Conquistadorerna i mitten av 1500-talet. Den moderna vinodlingen tog dock Silvestre Ochagavia in 1850, då han insåg att landet hade utmärkta förutsättningar både i jordmån och klimat. Han importerade både vinstockar och experter från Frankrike innan vinlusen börjat härja och Chile är det enda landet idag som producerar vin från oympade vinstockar. Vinodlingen tog fart på riktigt  i början av 1900-talet med hjälpa av Franska och Italienska immigranter. Chile  gör idag de bästa vinerna i Sydamerika.
Chile är 4000km långt och 150km brett och ligger i sydvästra Sydamerika. Det är stor variation i klimatet med den heta Atacama-öknen i norr och det karga och regniga Eldslandet i söder. Landet ligger inklämt mellan Stilla Havet i väster och de höga Anderna i öster. Odlingsområdena ligger en bit in i landet, mellan havet och bergen. Chile korsars av ett stort antal floder från Anderna som hjälper till med konstbevattning. Floderna för dessutom ner grus och sediment och jordmånen är inte helt olik den i Médoc.
Landet är uppdelat i tre zoner vad gäller odling:
Norra Zonen är den varmaste och här produceras bordsdruvor och söta viner
Centrala Zonen är området för kvalitets viner, både röda och vita, med dragning åt Bordeaux-hållet
Södra Zonen producerar lite enklare viner med varierande kvalitet
Det finns fyra kvalitetsklasser
Courant ett år
Special två år
Reserve fyra år
Gran Vino sex år
 
Dessertvin Brochett
 
Dessertvin är söta viner som ofta är alkoholstarka. De som har högst anseende är tillverkade i Sauternes och Loiredalen i Frankrike, Tyskland, Österrike och Ungern.
 
Komplex, fruktig, mycket söt, frisk smak med hög syra, inslag av gula äpplen, torkade aprikoser, apelsin, mandelmassa, citron och honung.
Loiredalen, anjou
 
Den här godingen köpte vi till den skånska äppelkakan på gåsmiddagen, som hand i handske;)