Katalonien
 
Liksom övriga Spanien har Katalonien ett brokigt förflutet, idag är det en autom del av det Spanska kungariket.
Vinrankorna kom med Fenicier, Kartager och romarna.
Vinlusen på 1800-talet blev ett hårt slag för Katalonien, många förhoppningar grusades och först i början av 1970-talet kom vinproduktionen på fötter igen.
 
Katalonien ligger längs medelhavskusten, i nordöstra delen av Spanien.
Längst upp i norr, på gränsen till Frankrike hittar vi vindistriktet Amprudan-Costa Brava och fortsätter vi söder ut kommer Alella, Penedés, Conca de Barberá, Tarragona, Costers del Segre, Priorato och Terra Alta.
Floden Eberos utlopp är slutet på området.
 
Temperaturen varierar stort, på slätterna är det mycket hett men i bergen sjunker temperaturen kraftigt.
 
Då områdena är utspridda varierar jordmånen mycket. Krita, kalksten, sand, lera och granit är några.
 
Cava-viner dominerar, här görs en stor del av alla mousserande viner i Spanien.
 
 
Spanien
 
Spaniens vinhistoria börjar år 1100 f kr då Fenicierna grundade Cádiz och planterade de första vinrankorna. Vinälskande Greker, Kartager och Romare hämtade sina viner härifrån. Ciceros favoriter var viner från Katalonien.
 
 Sedan kom mörka år då Goter och Morer härskade. När de kristna besegrade Morerna i Granada 1492 började de spanska vinerna exporteras.
England importerade Sack (sherry), Tent (Alicante) och viner från Kanarieöarna.
 
Efter phylloxerakatastrofen (vinlus) som här intäffande 1900 föll de spanska vinerna (utom sherry) i glömska. God kvalitet till lågt pris medförde att de "återupptäcktes" på 1970-talet
 
Spaniens mycket omväxlande geografi ger landet möjligeht att producera många olika viner, druvor odlas i nästan alla delar av Spanien, från det regniga och gröna Galicien till det torra och heta Andalusen. 
De bästa röda vinerna kommer från norr med regioner som Rioja, Navarra, Katalonein och Ribera del Duero.
Från söder kommer utmärkta aperitif- och dessertviner som Sherry, Montilla och Malaga
Cava produceras huvudsakligen i Katalonien och dit tänker jag att vi tar oss i nästa inlägg
 
Vinlagar
1972 bildades I.N.D.O Instituto Nacional de Denominaciónes de Origen. Institutet utser och kontrollerar Spaniens all D.O och DOC (DOCa)
 
DOC (DOCa) Denominación de Origen Calificada
"Kvalificerade viner med kontrollerad ursprungbeteckning"
 
DO Denominación de Origen
DO-beteckningen garanterar inte kvaliten främst utan druvor, uttag och vinifikation.
DO är knutet direkt till vinregionerna utom i ett fall, de mousserande Cava-vinerna.
 
VdlT Vino de la Tierra
"Lantvin", druvor, alkoholhalt och vinifikation föreskrivs. Vinområdet måste anges på etiketten.
 
VdM Vino de Mesa
"Bordsvin", kallas också Vino corriente eller Vino de pasto
 
För DO-viner finns också följande kvalitetsbeteckningar:
Crianza; Lagrat vin
Reserva; Vin lagrat lång tid på fat eller flaska
Gran Reserva; Vin lagrat mycket lång tid på fat eller flaska
Kraven på lagringstiderna skiljer sig från region till region
 
 
Frankrike
 
Frankrike är själva sinnebilden för vinet och förebild för odlare i resten av vinvärlden. Här finns de världsberömda slotten, årgångarna och den gastronomiska kultur som förenar vin och mat på högsta nivå.
Romarna som koloniserade Gallien redan på 5-600-talet f. Kr planterade de första vingårdarna i söder Languedoc/Roussillon. Därefter norrut läng flodvägarna där vintet planterades på sluttningar längs dalgångarna. Rhônedalen, Loire, Champagne, Bourgogne och Bordeaux är välkända exempel.
Efter romarna fick kykan som stor markägare och klostrens flitiga munkar stor betydelse för utvecklingen av Frankrikes vinkultur.
Frånd de klassiska vindistikten har odlingsformer och vinteknik utveklats till den berömmelse franska viner har idag.
 
Variationsrikedomen bland vinerna är ett resutat av skiftande jordmåner och de skilda och ibland speciella klimatförhållandena. Alltifrån det kyliga Champagne i norr med sin kalkrika jord till Côte Rôtis solstekta sluttningar i Côte du Rhone.
 
Vinlagar
Indelning i fyra klasser, i första hand garanteras inte kvalitet utan ursprung och produktionmetoder. Tillämpningen varierar mellan de olika distrikten. 
INAO, Institut National des Appellations D'origine, kontrollerar att lagarna följs
 

A.O.C. – APPELLATION D´ORIGINE CONTROLÉE
Detta är den högsta klassen. Geografisk avgränsning, druvsorter, alkoholstyrka, avkastning i hl/ha, tillverkningsmetod och i vissa fall buteljering. 

VDQS – VINS DELIMITÉ DE QUALITÉ SUPÉRIEUR
VDQS utgör inte mer än 1% av den franska vinproduktionen, men tjänar ofta som plantskola för senare A.C.-status

VIN DE PAYS – ”LANTVIN”
Det finns idag närmare 140 stycken avgränsade områden som får kalla sig Vin de Pays. Även i denna klass finns begränsningar för vad man får göra med och vad som skall ingå i vinet. Det är inte lika hårda begränsningar som i de högre klasserna.

VIN DE TABLE – ”BORDSVIN”
Detta är de lägsta klassen och det enda kravet som finns är att alkoholhalten inte får understiga 8,5%.

Bordeaux har egen klassificering

I samband med världsutställningen i Paris 1855 bedömde man och gjorde en klassificering av vinerna från Bordeaux. Klassificeringen utgick från de priser vinerna uppnått åren innan denna bedömning. Man har försökt att göra många klassificeringar sen dess, men 1855 års klassificering är fortfarande den enda viktiga. Alla klassificerade viner från Bordeaux kallas för Grand Cru Classé och Premier Cru är den högsta kvalitetsklassen.