Norra Rhônedalen Côte Rôtie
Här har jag skrivit om Rhône som helhet
 
 
Côte Rôtie betyder "den stekta sluttningen", solen steker nästan lodrätt ner på berget samtidigt som den reflekteras från floden.
På sluttningar med upp till 40 graders lutning trivs druvan Syrah, smala terrasser har byggts för att man ska kunna bruka jorden. Varje vinstock måste bindas upp separat vid en påle.
Côte Rôtie är inte ett sammanhängande område utan ett antal närliggande sluttningar med en platå ovanför. Platån, vid Ampius, består av granitjord blandad med hård lera. Côte Brune har hård, mager järn-oxidblandad lerjord och Côte Blonde är mjukare och fetare med huvudsakligen krita och lera.
Bara röda viner med finess och styrka, blandat på ett unikt sätt. Mer lika Bourgogne än Bordeaux i sin silkiga textur.
Färgen är mörk och mognar till mahogny. Bärig, blommig, kryddig och rökig doft. Rik, komplex och kryddig smak med elegans och längd. Ett vin som passar till Rådjur och Hjort.