Öl - lite historia
Sötma, fyllighet och färg från malten
Beska och aromer från humlen
Hårt eller mjukt vatten, kanske lite kryddor och så jäst, detta är allt du behöver för att brygga öl;)
 
Öl kom med spannmålsodlingen för 10-15000 år sedan, kanske är det den äldsta alkoholhaltiga drycken? Ölet tros ha utvecklats parallellt över världen, med korn som var det första spanmålet och kornsoppan (som jäste) och kanske i indien med majssoppa (som jäste).
De äldsta säkra spåren är 6000 år gamla, en lerkruka från det nuvarande Iran som har testats och visat spår av att ha innehållit öl. Man har också hittat Babyloniska stentavlor inristade med bestämmelser för öltillverkning, priser och tillstånd att sälja öl.
 
Det tidiga ölet var säkert grumligt med en svartaktig färg, malten torkades troligen över öppen eld och gav en rökig smak. Alkoholhalten låg bara runt 2-3% , men man drack 3-5 liter om dagen så det räckte nog. Det var kryddat med varierande kryddor, humle, men även okryddat. Det kan nog räknas som "nyttigt" då vattnet i städerna ofta var mycket förorenat.
 
På 1800-talet fick lagerölen (kall/underjäst) sitt stora genombrott, det var när man på medeltiden upptäckte att ölen höll bättre om man förvarade den i tunnor i grottor (svalt) som denna jästning "uppfanns".
Industialiseringen under 1800-talet gav ölbryggningen ångmaskiner, kylteknink och modernare mätinstrument, särskillt i Bayern och Österrike. Den mörka "bayerska" ölen spred sej över Europa och Sverige, men även den överjästa ölen (ale och porter) moderniserades och särskillt då porterbryggningen i London.
 
Louis Pasteur upptäckte vid 1800-talet mitt att jästen i själva verket är microorganismer som äter socker och producerar alkohol, koldioxid och smakämnen. Tack vare Pasteurs rön kunde chefskemisten på Carlsbergs laboratorium, Emil Chrisian Hansen, isolera och renodla lagerjästen. Detta var oerhört viktigt, att kunna kontrollera jäsningen.