Alsace
 
 
I Alsace har odlats vin sedan romersk tid.
Alsace har tillhört Tyskland från och till i historien.
Efter gränsstrider, senast under andra världskriget, har vingårdarna till stora delar omplanterats.
Nästan allt vin här är AOC-märkta och vinerna håller en jämn kvalitet.
 
På Vogesernas sydsluttningar och vid dess fot sträcker sig detta pittoreska disktrikt, 10 mil långt och 1-5 km brett genom departementen Haut-Rhin och Bas-Rhin.
De mest berömda vinårdarna ligger i Haut-Rhin.
 
De "ädla" druvorna är Riesling, Gewurztraminer, Tokay-Pinot Gris och Muscat. För vitt vin odlas också Sylvaner, Pinot Blac och Chasselas.
Pinot Noir blir rött, rosé och mousserande.
 
Jordmånen består av komplicerade sammansättningar.
Framför allt kalkstenskullar, kiselblandad jord och slätt med slamjord.
 
Här görs främst vitt, aromatiskt vin med utvecklad bouquet.
Traditionellt används tyska druvor som vinifieras på franskt vis, dvs vinerna jäses helt torra.
 
Här är druvan viktigare än växtplatsen.
Oftast anges bara druvan på etiketten eller i kombination med vingårdsnamn. Vinet måste hålla en naturlig alkoholhat av 8,5%. Det är tillåtet att chapatalisera, dvs tillsätta torrt socker för att höja alkoholhalten med max 2,5%. Allt vin måste buteljeras i Alsace.
Här grundades Frankrikes första kooperativ 1895.
 
Alsace är också känt för sitt kök med specialiteter som Paté de Foie Gras (gåsleverpaté), Choucroute à l'Alsacienne (surkål med olika typer av kött och korvar) samt Munster (en kittost som gärna äts med kummin och ett glas Gewurztraminer).
Route du Vin är vinvägen längs Vogesernas sluttningar mellan vinodligarna och pittoreska medeltida byar, från Marleneheim i norr till Thann i söder.
 
Riesling
Troligen den äldsta druvsorten i Alsace.
Planterades på 1400-talet och spred sig snabbt över hela regionen, kungen bland Alsace druvor och viner.
Rieslingdruvan är mycket mottalglig för karaktären av den jordmån den vuxit i. Lerjord och granitgrund ger de kraftigaste vinerna, det senare med mest finess, men mindre kraft.
Vulkanisk jormån ger viner med stor smak.
Generellt har vinet medelhög alkoholhalt och mer kraft än de tyska vinerna av samma druva.
Friskt och syrligt, ofta oåtkomligt som ungt.
Mjuknar med ålder och får en elegant, blommig bouquet och petroleumlikande doft.
Mindre fylligt än Pinot Gis och mindre individualitet än Gewurztaminer.
Vinerna är ofta bäst efter ca 4 år men kan sparas ända upp till 20 år.
 
Pinot Gris
Har två namn, Tokay d'Alsace eller Pinot Gris.
Kallades förr för Grauklevner.
Det första namnet, Tokay, är formellt bannlyst av EU för att inte förväxlas med Ungerna Tokajer (som görs på druvan Furmint), förbudet följs dock inte alltid. 
Regionens mest robusta vin.
Fylligt, rikt, mjukt och med en relativt hög alkoholhalt.
Vinet beskriv som något pepprigt med rökig överton och inslag av nöt och honung.
Passar bra till regionens gåsleverpaté, ljust kött och kyckling.
Vinerna är bäst efter 3-5 år men kan i vissa fall lagras dubbelt så länge. Gynnsamma år kan Pinot Gris skördas sent och eventuellt ädelröteangripet för att bli mer eller minre sött. 
 
Gewurztraminer
Nämns i texter redan på 1500-talet som en av Alsace huvuddruvor.
Denna druva har gett Alsace mer berömmelse över världen än någon annan. För många är den synonym med Alsace.
Detta är det vin som är  lättast att känna igen, då det har en mycket utpräglad karaktär.
Doften är stor, starkt parfymerad, med distinkt kryddighet och inslag av exotiska fruker.
Alkoholhalten är hög, upp till 14%, och smaken är fylligt oljig med mild syra, vanligtvis helt torr men ibland med någon restsötma och en liten bitterhet i eftersmaken.
Passar bra till det krafitga Alsace köket, Choucroute eller Munsterost.
Med udantag för de söta vinerna bör Gewurztraminer drickar relativt ungt, två till fya år gammalt. De kraftfullaste kan dock, trots sin låga syra lagras 3-10år.
Av sent skördade och ibland ädelrötangripna druvor, plockade en och en, framställs goda år några av Alsace förnämsta söta viner - Vendange Tardive och Sélection de Grains Nobles.
 
Muscat
Sedan första hälften av 1500-talet har man odlat Muscat à Petit Grains här.
Så här långt norrut är det svårt att odla Muscat då druvan bl a är mycket mottaglig för röta.
Därför började man i slutet av 1800-talet att odla även Muscat Ottonel.
Denna variant mognar snabbare och är inte så känslig för höstregn.
Det råder delade meningar om vilken druva som ger det bästa vinet.
Ottonel ger ett elegantare, lättare vin och à Petit Grains ger fyllighet och mer frukt.
De båda blandas för bästa relultat.
Muskat har en mycket liten del av vingårdsarealen och ses därför som en raritet, vinerna är också därför förhållandevis dyra.
Muscatdruvan är känd för att ge alkoholstraka, söta viner, men här är vinet helt torrt, mycket aromatiskt  och med karaktärisktisk parfymerad myskdoft.
Arom av nyplockade druvor och med en syra som är relativt mild gör att vintet bör drickas ungt.
Den låga syran medför att vinet ofta är bra, jämförelsevis dålia år,  då druvorna inte mognar helt.
Passar framför allt som aperitif då dess kraftiga, men eleganta arom kommer till sin rätt.
 
Pinot Blanc
Druvan har odlats här sedan 1500-talet och populariteten ökar.
På vinetiketten kan det antingen stå Pinot Blanc, Pinot Auxerrois eller Klevner/Clevner.
Fem olika druvor är tillåtna att ingå i vinet och att säljas under dess namn. Viktigast är de närbesläktade Pinot Blanc och Pinot Auxerrois.
Övriga tre är Pinot Noir (här liksom i Champagne vinifierad som vitt vin) Pinot Gris och en mycket liten del Chardonnay.
En av Alsace mindre kända druvor.
Vinet anses mycket prisvärt och ofta bättre än ett enklare av den mer prestigefyllda Rieslingdruvan.
Ett rent, frisk,t torrt, fruktigt, neutralt vin med relativt låg alkoholhalt och inte alltför hög syra.
Pinot Auxerrois anses ge det bästa vintet med någon kryddihet och mjukhet. Pinot Blanc är mer produktiv och ger ett renare vin, om än något kantigt.
De båda blandas för bästa resultat. 
 
Grand Cru
Ända fram till 1975 fanns ingen geografisk kvalitetsindelning i Alsace, Alsace Gran Cru trädde i kraft först 1983.
Bara de ädla durvorna Riesling, Pinot Gris, Gewurztraminer och Muscat tillåts använda Gran Cru-beteckningen på etiketten.
Vissa vingårdar har inte Grand Cru status för alla druvor. 
De bästa har valts ut men  det är inte alltid säkert att vin från en Grand Cru-gård är bättre.
Många av de stora firmorna väljer att blanda vin från sina bästa gårdar och använder då namn som Réserve eller Exceptionnelle
Enastådende viner med disktinkt karaktär av druva och jordmån.
 
Crémant D'Alsace
Dopff au Moulin var i seklets början pionjärer för mousserande i Alsace. Populariteten ökar stadigt för detta prisvärda, mousserande vin av bra kvalitet. Friskt och lätt, passar utmärkt som apéritif.
Bör drickas ungt, men kan lagras.
AOC sedan 1976.
Crémant är nu det gällande namnet för mousserande vin i hela Frankrike, utanför Champagne.
Mest använda druvor är  Pinot Blanc och Pinot Auxerrois, Pinot Noir.
Pinot Gris, Riesling och Chardonnay annvänd också.
Vinet framställs enligt méthode champenoise.
Lagras 9 månader på jästfällningen.