Beaujolais Noveau 1990
 
Beaujolais skiljer sig från övriga delar av Bourgogne, inte bara när det gäller klimat och den granithaltiga jordmånen utan framför allt beträffande druvsort. Beaujolais är i princip synonymt med gamay som ger lätta, fruktiga viner. 
 
 
Nästan allt rött vin i Beaujolais framställs genom variationer av en särskild metod kallad macération carbonique, eller kolsyrejäsning. Metoden innebär att hela, okrossade druvklasar läggs i en sluten jästank fylld med koldioxid. Eftersom jäsning inte kan ske utan syre börjar druvorna brytas ner från insidan med hjälp av enzymer som omvandlar sockret till alkohol.

På detta sätt uppnår druvorna en alkoholhalt om cirka 3 volymprocent, men efter några dagar pressas druvorna, och jäsningen fullbordas på vanligt vis. Vanligast är dock en kombination av macération carbonique och traditionell jäsning. Druvklasarna läggs i öppna kar, varpå druvorna längst ner krossas av vikten och börjar jäsa. Den koldioxid som då bildas fyller efter hand jäskaret och ger samtidigt de ännu hela druvorna möjlighet att jäsa inifrån. Resultatet blir ett mjukt, och fruktigt vin.

 
Beaujolais nouveau

Beaujolais nouveau är ett vin av druvan gamay som börjar säljas redan tredje torsdagen i november samma år som druvorna skördas, cirka ett par månader efter skörden. Vinproducenterna har numera enats om beteckningen beaujolais nouveau. Benämningen för detta lätta vin, som inte bör sparas längre än till påsken, var från början beaujolais primeur. Fast på skyltarna utanför krogarna i Paris står det oftast bara: ”Il est arrivé!” eller ”Le Beaujolais Nouveau est arrivé”, som det stod från början.

 
Ha ha, ska drickas ungt
Sparas upp till ett halvår
Mamma hade en glömd flaska från 1990 som vi öppnade, den var inte god men kul att få prova