Sydafrika
 
Koloniseringen av Kap påbörjades i april 1652 av Holländska Ostindie Kompaniet. De behövde en bunkringsstation halvvägs till sina kryddproducerande kolonier i den sydostasiatiska övärlden.
Vinets historia i Sydafrika går tillbaka till 1656 då kommendören för Kap planterade de första vinstockarna nära den plats där Kapstaden nu ligger. Redan i februari 1659 pressades det första vinet i Kap. Snart följde även andra odlare efter och planterade vin på sina marker. På grund av förföljelsen av protestanter i Frankrike emigrerade ca 200 hugenotter från Frankrike till Kap under åren 1688 till 1690. Bland dessa fanns även erfarna vinbönder och de tilldelades jord på samma vilkor som de fria borgarna i Kapkolonin.
Det första internationella genombrottet för sydafrikanska viner kom med det söta Constantia-vinet som under 17- och 1800-talet förgyllde desserterna på många av Europas kunliga middagsbord. 
 
Costal Region är ett halvmånefromat område närmast kusten i sydväst. Här är nederbörden ganska stor och nästan ingen konstbevattning behövs, dessutom kyls området under sommaren av den nästan ständiga sydvästvinden. Breë-riviervallei Region ligger längre in i landet och har inlandsklimat med mindre nederbörd och hetare somrar.
 
Vinlagar
När ett vin klassas som Wine of Origin får flaskorna bära en etikettt/sigill på halsen. På denna finns ett till tre färgade band:
Årgång (rött), minst 75% av vinet är gjort av druvor som skördats det angiva året
Druva (grönt), här finns olika minimiprocent för olika druvor...
Land- Estate, i nederkanten av etiketten, anger att vinet är producerat på en registrerad vingård. Bla måste vinet både odlas och prouceras på vingården och speciella regler angående källare och metoder måste uppfyllas. 
Superior (guld), Visar att vinet blindtestats av en jury och klassats som Wine of Origin Superior.
WOS är den enda riktiga kvalitetsklassning ett sydafrikanskt vin kan få.
#1 - Therese Bjärstig

Se där då hade man lärt sig massor :-D

Svar: Härligt, kika gärna in fler gånger;)
Jessica Högberg