Öl - olika sorter
 
Lager
 
Ljus lager
Är den vanligaste ölen, tillverkas över hela världen och är en mild öl med låg beska
Den är kalljäst (underjäst) vilket gör att ölet får en tydlig smak av malten (ljust bröd), en del har dock mer smak av humlen (oftast sorter som ger tropiska fruktaromer)
 
Mellanmörk lager
För att göra öl behövs malt, den skapas genom att blötlägga sädeskorn som får gro och då utvecklar olika sockerarter. För att stoppa grodden torkar man den och rostar, då får man olika färg och rostade smaker.
Mellanmörk lager har oftast svagt rostad malt, är ganska besk i smaken och tydliga smaker av malten (knäckebröd och sirapslimpa). Även här finns en del sorter med mer framträdande fruktaromer som kommer av att ölet jäser i lite högre temperaturer än normalt.
 
Mörk lager
De flesta öl har korn som maltbas. Om man rostar malten extra mycket blir den mörkbrun och ger då ölen en mörkbrun, brunsvart färg. Doft och smak påverkas så klart också av rostningen och ger här toner av mörkt bröd, kaffe och lakrits.
Tyskland och i viss mån tjeckien är klassiska ursprung för mörkt lageröl men dom tillverkas idag även i andra länder.
 
Ale
Belgisk stil
All ale jäser varmt och den Belgiska stilen förknippas ofta med kloster och munkar. Den är lite sötare och har en högre alkoholhalt, smakerna från jäsningen spelar en stor roll.
Trappistöl är inte en egen stil utan ett begrepp och märkning som är förbehållet vissa kloster, sex av dem ligger i Belgien
 
Brittisk, Ameriskansk stil
Här hittar vi många olika ölstilar, de flesta från Storbrittannien men även några från USA.
Den mest kända är nog IPA (india pale ale) som i Amerikansk tappning är mer humlearomatisk, fruktig och besk (stor fokus på humle och företrädelsevis amerikansk sådan) medan klassisk ale från Storbritannien har mer doft och smak av malt.
 
Tysk stil
Tyskland är ju mest känt för lager och veteöl men har två unika alesorter.
Altbier tillverkas mest runt Düsseldorf men idag har även andra länder lärt sej att tillverka denna rödbruna ale med måttlig beska och fruktig smak.
Kölsch får endast tillverkas i staden köln, den är ljusare i färgen och har en låg beska med mycket kolsyra.
 
Porter och Stout
Dessa öl är mörka i färgen, brunsvart eller helsvart. I doften hittar du kaffe, mörk choklad och mörkt bröd. Den kan vara med eller utan sötma. Fyllig, kraftfull och mycket besk är den ofta men finns även med måttllig beska och mindre fyllighet.
 
Syrlig öl
Även här hittar vi många olika stilar.
Den får sin speciella smak av spontanjäsning eller att mjölksyrabakterier tillsats, detta ger syra - alltifrån mild mjölksyra till skarp ättikssyra - och en massa aromer.
I Belgien sker jäsningen spontant i flera steg och under flera år, utanför Belgien är det vanligt att man tillsätter olika bakterier och jäst för att snabba på resultatet. Man tillsätter också olika bär och frukter eller farinsocker för att få den smak man önskar. I USA kallas ölen för sour beer, suröl, vilket jag tycker passar bra.
 
Veteöl
Korn är det vanligaste sädesslaget vid öltillverkning, undantaget veteöl där man använder stora delar vete. I Tysk veteöl måste minst 50% vara vete. Speciella jäststammar med smak av banan och kryddnejlika används, ölet jäses varmt och är ofta ofiltrerat, vilket ger ett grumligt öl. De flesta veteöl är milda och friska i smaken med låg beska.
 
#1 - Yasmine

Shit så många olika det finns, jag hade verkligen ingen aning!

Svar: Haha, ja det är verkligen en vetenskap... om man vill😉
Jessica Högberg