Spanien
 
Spaniens vinhistoria börjar år 1100 f kr då Fenicierna grundade Cádiz och planterade de första vinrankorna. Vinälskande Greker, Kartager och Romare hämtade sina viner härifrån. Ciceros favoriter var viner från Katalonien.
 
 Sedan kom mörka år då Goter och Morer härskade. När de kristna besegrade Morerna i Granada 1492 började de spanska vinerna exporteras.
England importerade Sack (sherry), Tent (Alicante) och viner från Kanarieöarna.
 
Efter phylloxerakatastrofen (vinlus) som här intäffande 1900 föll de spanska vinerna (utom sherry) i glömska. God kvalitet till lågt pris medförde att de "återupptäcktes" på 1970-talet
 
Spaniens mycket omväxlande geografi ger landet möjligeht att producera många olika viner, druvor odlas i nästan alla delar av Spanien, från det regniga och gröna Galicien till det torra och heta Andalusen. 
De bästa röda vinerna kommer från norr med regioner som Rioja, Navarra, Katalonein och Ribera del Duero.
Från söder kommer utmärkta aperitif- och dessertviner som Sherry, Montilla och Malaga
Cava produceras huvudsakligen i Katalonien och dit tänker jag att vi tar oss i nästa inlägg
 
Vinlagar
1972 bildades I.N.D.O Instituto Nacional de Denominaciónes de Origen. Institutet utser och kontrollerar Spaniens all D.O och DOC (DOCa)
 
DOC (DOCa) Denominación de Origen Calificada
"Kvalificerade viner med kontrollerad ursprungbeteckning"
 
DO Denominación de Origen
DO-beteckningen garanterar inte kvaliten främst utan druvor, uttag och vinifikation.
DO är knutet direkt till vinregionerna utom i ett fall, de mousserande Cava-vinerna.
 
VdlT Vino de la Tierra
"Lantvin", druvor, alkoholhalt och vinifikation föreskrivs. Vinområdet måste anges på etiketten.
 
VdM Vino de Mesa
"Bordsvin", kallas också Vino corriente eller Vino de pasto
 
För DO-viner finns också följande kvalitetsbeteckningar:
Crianza; Lagrat vin
Reserva; Vin lagrat lång tid på fat eller flaska
Gran Reserva; Vin lagrat mycket lång tid på fat eller flaska
Kraven på lagringstiderna skiljer sig från region till region