Bolla Amarone
 
Bolla är ett jätteföretag som grundades 1883, familjeägt med tre bröder i spetsen. Mest kända för sin Amarone (som dom var först med på 50-talet) och sin Soave, en stor del av produktionen går till USA. 
 
Druvorna i Amarone är Corvina, Rondinella och Molinara.
 
Ryktet för Bolla är gott trotts mycket stor produktion (1400 ha, 1,6 miljoner lådor/år 1995)
 
Valpolicella
Ett välkänt vin långt utanför Italiens gränser, om inte alltid för den höga kvaliteten. Stilarna är många, stärnskotten få. När Valpolicella är som bäst har den dock tillräckligt med charm och fruktighet för att behaga även den kräsne. Det två passito- varianterna, Recioto och Amarone, har betydligt bätre rykte. När vinet kommer från den centala delen får det heta Classico.
 
Valpolicella har en karaktäristisk körsbäston i doften och mjuk men fyllig, lätt bitter smak. Vissa versioner görs med markerad stävhet och större kraft. Vanligen bör vinerna drickas inom ett par, tre år. Recioto görs av torkade druvor och får en högre alkoholhalt och sötare, krafigare struktur. Om sockret får jäst ut blir vinet Amarone - ett mycket starkt, fylligt vin med stävhet och lite biter eftersmak med längre lagringspotential.
 
Vinifikation för Recioto och Amarone
Mogna och oangripna klasar väljs ut och får torka. När det mesta av vattnet har dustat kvarsår mycket koncentrerad must med färg, syra och exrakt.