Nya Zeland
 
Den första vinrankan planterades 1819 av missionären Samuel Marsden.
1800-talets vinhus var oftast små, många fick upphöra med verksamheten efter bara några år och förklaringen är att de första bosättarna var engelsmän, mer vana att dricka vin än att odla och framställa det.
1900-talet såg en ny grupp immigranter i Dalmatier och Italienare som helt enkelt tog med sig vinmakartraditionerna till sitt nya hemland.
De första odingarna gjodes i några områden norr om Aucklan, främst för att förse arbetarna i de omkrignliggande gummiplantagen med drycker för att uthärda det fuktiga, subtropiska klimatet. Vinodlingen spreds sedan mot söder och kvaliteten har stigit för varje decennium.
Dock fanns det inte mer än knappt 800 ha vinodling totalt på 60-talet, flera av de bästa vingårdarna finns idag på sydön.
Nya Zeeland ligger ca 200 mil sydost om austalien i Stilla Havet.
Landet betår av två stora öar, sydön och Nordön, båda är ungefär 80 mil långa. Klimatet är varierande från Auklands närmast subropiska värme och fuktighet till det svala Cental Otago på sydön, världen sydligaste vindistikt.
Båda öarna domineras av stora bergskedjor vilket påverkar det lokala klimatet. Vinodligen ligger på mellan 35:e och 46:e breddgraden, motsvarande Sydeuropa på norra halvklotet.
Jormånen är ofta lera med dräneringssvårigheter som följd.
Kometområdet Marlborough på Sydön har en stenigare jord som låter druvorna mogna långsammare för att locka fram mer aromer.