Beaujolais
 
Beaujolais är känt för sina saftiga, lättdruckna rödviner gjorda på Gamaydruvan. Beaujolais är officiellt den sydligaste delen av Bourgogne, men i praktiken mer en egen region.
Det kuperade landskapet sträcker sig ca 50km från norr till söder och är i snitt 15km brett.
I södra delen dominerar kooperativen.
Norra delen består av flertalet byar med rätt att beteckna sina viner med de högre kvalitetsbeteckningarna Beaujolais Village och Beaujoalis Cru.
Gamaydruvan trivs bästi i norr där den växer på granitgrund med ett övre skikt av granitgrus, sand och lera.
I söder dominerar kalksten, vinerna här blir betydligt lättare. 
De flesta Beaujolaisvinerna bör drickas unga, men särskillt Beaujolais Noveau som släpps tredje torsdagen i november och smakar bäst före påsk;)
 
Vinifikation
För maximal solbestrålning beskärs stockarna oftast så att de får formen av en kupa eller femarmad ljusstake, kallat Gobeletsystemet.
Vinifiering enlig "macération carbonique" för att bli maximalt fruktiga, metoden innebär att hela druvor läggs i en luftät behållare, under kolsyretryck sker en första jäsning inne i druvorna som exploderar och en andra traditionell jäsning vidtar.
 
Kolla korkochkapsyl på Instagram!
 
#1 - Yasmine

Alltså vilken hel vetenskap det är!

Svar: ja, ju mer man lär sej ju mer blir det, haha
Jessica Högberg