Italien
 
Italien är ett av världens äldsta vinländer.
När Grekerna (700 f. Kr.) införde vinrankan fanns redan odlingar längre norrut, anlagda av etruskerna.
Grekerna kallade Italien Entoria - vinlandet, p g a dess lämplighet för vinodling. Flera av de druvsorter som används idag kommer från Grekland och har odlats oavbrutet sedan antiken.
Romarna grep makten i landet 300 f.Kr. och planterade vinrankor över hela Italien.
Det var också romarna som började lagra vinet på ekfat och fick idén att använda glasflaskor som förvaringskärl. Redan etruskerna använde vinkorken, en tradition som fördes vidare av romarna.
Bland de vintyper som romarna gjorde i Rom kan nämnas vin av utpräglat rökig karaktär som lagrades på vinden ovanför köket, där röken från spisen gav sin speciella smak till vinet. Ett annat vin var Falernum, ett kraftfullt rött vin på druvan Aglianico. Falernum framställs fortfarande. 
(Det finns ca 2000 olika druvor i Italien)
 
"Vin låter sej bäst odlas på sluttningar" passar bra i det kulliga Italien, med bergskedjan Appenninerna som en kam tvärs igenom landet. Klimatet vaierar från det svala alp-områdena i Trentino Alto Adige och Lombardiet till den stekande solen på Sicilien.
Vin odlas i de flesta typer av jordmåner. Kalksten, vulkanisk tuff och grusig lera är några.
 
Vinlagar

Italien producerar väldigt många olika typer av vin och det har länge rått oreda bland vinerna. 1963 kom den vinlag som gjorde lite ordning i kaoset. Med inspiration från det franska AOC-systemet införde man klassen DOC men till skillnad från Frankrike, där en central organisation (INAO) fastställer vilka kvalitetskrav som gäller, är det i Italien varje områdes producentsammanslutning (consorzio) som fastställer kraven. Detta har lett till att kraven i de olika regionerna varierar mycket och DOC har mer fått karaktären av en ursprungsbeteckning.

1980 införde man en ny, högre, klass, DOCG. 

1992 infördes dessutom klassen IGT, med lägre kvalitetskrav.Vinerna kommer från ett definierat område och har vissa kvalitetskrav.

På senare år har många vinproducenter, framförallt i Toscana börjat tillverka viner av hög klass, men där man använder andra druvor än de för området tillåtna, till exempel Cabernet Sauvignon, Merlot och Syrah. Producenterna kan då inte använda beteckningen DOCG eller DOC utan tvingas använda den lägre IGT. Vinerna är kända som supertoscanare.

Följande klasser finns numera i Italien:

VdT, Vino da Tavola. Ett enklare bordsvin

IGT, Indicazione Geografica Tipica. Vinerna måste komma från ett visst område men använder druvor utanför det tillåtna

DOC, Denominazione di Origine Controllata. Utöver område ställs krav på uttag, vinifikation och lagring. (Betyder ungefär "kontrollerat ursprung")

DOCG, Denominazione di Origine Controllata e Garantia. Den högsta klassificeringen. (Betyder ungefär "kontrollerat och garanterat ursprung")

#1 - Znogge

Italien är inte bara ett trevligt land utan de har goda viner också. Ja, god mat med för den delen!

Svar: Eller hur, dags att åka dit snart kanske...
Jessica Högberg