Chablis
 
Borugogne ligger på 47:e breddgraden i östra Frankrike.
Det består av en smal landbit som följer Sâone-floden söderut, undantaget Chablis som ligger som en enklav 7 mil från sydligaste Champagne och 13 mil från Beaune.
Borugogne börjar strax söder om Dijon  och slutar strax norr om Lyon.
 
Troligen tog grekerna med sig vinrankan hit redan 600 f Kr.
Trots romarnas förkärlek för Italienska viner och barbarernas invasion på 400-talet, blomstrade vinkulturen här genom århundradena.
Kyrkan kom att spela en avgörande roll.
Många av dagens främsta vingårdar var gåvor till klostren från adeln, bl a Clos de Vougeot som grundades av cistercienserororden i Cluny.
Från 1300-talet härskade hertigarna av Valois och i tider av välstånd utvecklades vinodlingarna ytterligare.
Louis XI infördlivade slutligen hertigdömet Bourgogone.
Efter revolutoionen övertog självägande vinböder det mesta av kyrkans ägor. Under 1800-talet drabbades även Bourgogne av vinodlarnas naturkatastrofer. Först oïdium, mjöldaggen, som försämrade avkastningen och därefter phylloxeran, vinlusen, som miskade vingårdsarealen med nästan 70%
 
Chablis nordliga läge med vintrar, snö och frost långt in på våren, gör det riskfyllt att odla vin här. Chablis odlas på den mycket kalkhaltiga och lerblandade Kimmeridgejorden, den innehåller samma förhistoriska ostronskal som finns i Dorset på andra sidan engelska kanalen.
 
I Chablis görs uteslutande torrt, vitt vin på druvan Chardonnay som även kallas Beaunois här (det odlas andra druvor men dom får inte ingå i Chablisvinerna)
Vinet är som ungt grönskimrande med en hård friskhet.
De ekfatslagrade vinerna blir betydligt fylligare.
Chablis har ett grudmurat rykte som skaldjusvin men Premier och Grand Cru går också bra till mer avancerade fiskrätter. 
 
Chablis är indelat i  fyra kvalitetsklasser:
 
Grand Cru: Det bästa vinet, från dom bästa vingårdslägena. Vinerna är intensiva och behöver tid för att mogna
Premier Cru: Kommer från de näst bästa vingårdarna. Vinerna är något alkoholsvagare, men med mer komplexitet och karaktär än vanlig Chablis
Chablis: Den övergripande AOC-betecknngen för desa torra, fruktiga viner
Petit Chablis: Den minst "fina" kvallitetsbeteckningen. Gäller för vin som vuxit på icke kalkhaltig jord.