Cava är ett eget DO som helt enkelt skapats utifrån de distrikt som producerar cava, på sätt och vis är det ändå geografiskt begränsat.
Det finns även ett antal producenter, som i protest mot vad de anser är för generösa kvalitetsregler, brutit sig ur DO Cava. De tillverkar i stället sitt vin under beteckningen Penedès DO och förespråkar en helt torr stil med högre kvalitetskrav, samt längre tid på jästfällningen. I övrigt används samma metoder och druvsorter. Sedan 2014 finns även vingårdsbetecknad cava –Cava del Paraje Calificado.
För att få kalla ett vin för cava måste det uppfylla följande krav:
- Vinet ska ha producerats på någon eller flera av de tillåtna druvsorterna macabeo, xarel-lo, parellada, chardonnay, malvoisie, trepat, grenache, monastrell och pinot noir.
- Druvorna ska komma från ett definierat ursprungsområde, ett så kallat DO (Denominación de Origen), som består av omkring 160 kommuner utspridda över hela Spanien. 90 procent av cava-producenterna finns dock i Penedés i Katalonien, i synnerhet i och omkring byn Sant Sadurní d’Anoia.
- Vinet måste vara gjort enligt den traditionella metoden och ska ha lagrats på sin jästfällning under minst nio månader.
- Vinet måste hålla en alkoholhalt inom spannet 10,8–12,8 volymprocent. Taget från systembolagets hemsida