Cava
Cava-viner är något så ovanligt som INTE regionsbestämda 
Cava kan tillverkas över hela Spanien, till skillnad från champagne som endast får göras i disktriktet Champagne. 
Men 90 procent av cava-produktionen sker i Katalonien och Penedésdistriktet. Andra distrikt som tillverkar cava är Rioja, Navarra och Zaragoza.
 
Cava-viner bör inte jämföras med champagne, även om de båda görs på samma sätt.
Cava är unikt eftersom det görs på durvor unika för Spanien, smaken blir därför en annan.
Många Cava-viner har, med all rätt ett mycket gott anseende.
Produktionen är i storlek med den i Chamapagne.
Karaktären hos en Cava är brödigare, fylligare, ofta sötare än en champagne
Druvor som är tillåtna i Cava är Parellada, Macabeo, Malvasia, Chardonnay och Xarel-lo (vita) och Sumoll, Monastrell, Carinen och Garnacha (röda).
En riktig Cava måste var gjord enligt champagnemetoden som Don José Raventós tog med sig från Champagne 1872
 

Cava är ett eget DO som helt enkelt skapats utifrån de distrikt som producerar cava, på sätt och vis är det ändå geografiskt begränsat.

Det finns även ett antal producenter, som i protest mot vad de anser är för generösa kvalitetsregler, brutit sig ur DO Cava. De tillverkar i stället sitt vin under beteckningen Penedès DO och förespråkar en helt torr stil med högre kvalitetskrav, samt längre tid på jästfällningen. I övrigt används samma metoder och druvsorter. Sedan 2014 finns även vingårdsbetecknad cava –Cava del Paraje Calificado.

För att få kalla ett vin för cava måste det uppfylla följande krav:

  • Vinet ska ha producerats på någon eller flera av de tillåtna druvsorterna macabeo, xarel-lo, parellada, chardonnay, malvoisie, trepat, grenache, monastrell och pinot noir. 
  • Druvorna ska komma från ett definierat ursprungsområde, ett så kallat DO (Denominación de Origen), som består av omkring 160 kommuner utspridda över hela Spanien. 90 procent av cava-producenterna finns dock i Penedés i Katalonien, i synnerhet i och omkring byn Sant Sadurní d’Anoia.
  • Vinet måste vara gjort enligt den traditionella metoden och ska ha lagrats på sin jästfällning under minst nio månader.
  • Vinet måste hålla en alkoholhalt inom spannet 10,8–12,8 volymprocent. Taget från systembolagets hemsida
 
Lite av vad vi drack på semestern i Malgratt de Mar, Katalonien
 
Hotellet vi bodde på hade en aldeles egen Cava som var mycket god. Så här skriver Winefinder om Sojosa
 
Denna härliga (och vackra Cava fick Sandra på sin födelsedag och vi fick vara med och prova) Din vinguide har recencerat
 
Cabré och Sabatte fick man ofta på krogen, inget fel på den men inte heller urspännande, hittar inga svenska recentioner
 
Vi började semestern med att köpa denna goding till rummet, den har vi provat förut och vet är riktigt bra. På Swedish Brand kan du läsa mera