Oceanbryggeriet - Dry Stout
Stuot
Den första Portern bryggdes på 1700-talet i England (ordet Porter tros komma från utkörarna, porters), lite senare på Irand utvecklades en annan stil som fick heta Stout (Dublin, Sir Arthur Guinness), idag är skillnaden inte milsvid
Det är en mörk (ofta svart) öl med dofter av kaffe, mörk choklad och mörkt bröd, den finns med och utan sötma. Fyllig kraftfull och besk är vad jag tänker på men det finns många olika sorter - torr, söt och imperial...
 
Torr Stout - Porter eller stout är ett väldigt mörkt överjäst öl och färgen kan ibland uppfattas som svart. Den mörka färgen kommer från den hårt rostade malten, vilket också ger ölet en rostad smak, som påminner om pumpernickel, kaffe och mörk choklad. Torr porter och stout har ingen sötma och beskan är måttlig till tydlig.
 
Söt StoutSöt porter och stout har doft och smak av mörk choklad och torkad frukt. Sötman kan komma av laktos, som i cream eller milk stout, då jästen inte kan jäsa denna typ av socker. Sötman kan också komma av att man tillför extra mycket malt, vilket gör att det blir maltsocker kvar efter jäsningen. Även havre kan tillsättas för en fylligare smak, och då brukar det stå oat meal stout på flaskan. Söt porter och stout är mörkbrun, ibland svart i färgen. Den mörka färgen kommer från den hårt rostade malten som används, vilket även ger aromer som mörkt bröd och kaffe. Beskan är måttlig till tydlig.

 

Imperial StoutImperial porter och stout är en alkoholstarkare och kraftigare variant av vanlig porter och stout. Stilen kännetecknas av kraftigt rostade aromer som exempelvis kaffe, kakao, torkad frukt. Ölet kan också ha sötma i smaken. Beskan är tydlig eller påtaglig, framförallt i amerikanska versioner. Den mörka brunsvarta färgen kommer från den hårt rostade malten. Begreppet imperial härstammar från 1700-talets England, när man började exportera ölet till Rysslands hov och kejsarinnan Katarina II (Katarina den stora). För att klara resan från England till Rysslands Östersjöhamnar tillsatte man extra humle och gjorde ölet alkoholstarkare, ofta över 7 %.

 Malt, espresso, rostade toner och riktigt mycket kakao som ligger kvar i munnen länge, som en bitterljuv och härlig hinna
 
Ett gäng killar satt på en pub och drack god öl i Göteborg...
2007 blev Oceanbryggeriet verklighet och idag kan man hitta deras öl över hela sverige
 
 
#1 - lisa

Intressant inlägg :)

Svar: Tack snälla!
Jessica Högberg